
Tango lekiem na objawy parkinsona
14 kwietnia 2015, 12:33Tańczenie argentyńskiego tanga może przynosić korzyści pacjentom na określonych etapach rozwoju choroby Parkinsona.

Niespodziewane odkrycie: kwas tłuszczowy poprawia działanie mitochondriów
29 lipca 2015, 06:13Kwas stearynowy zwiększa wydajność mitochondriów.

Oglądanie TV wiąże się z wiodącymi przyczynami zgonu w USA
28 października 2015, 11:53Długi czas oglądania telewizji wiąże się z 8 wiodącymi przyczynami zgonu w USA.

Genetyczny związek chorób psychicznych i cukrzycy typu 2.
5 lutego 2016, 17:22Może istnieć związek między różnymi zaburzeniami psychicznymi a cukrzycą typu 2. Naukowcy odkryli bowiem, że gen DISC1, odgrywający pewną rolę w schizofrenii, zaburzeniu afektywnym dwubiegunowym i niektórych formach depresji, wpływa także na działanie komórek beta wysp trzustkowych.

Większe spożycie ziemniaków wiąże się z wyższym ryzykiem nadciśnienia
18 maja 2016, 10:57U dorosłych kobiet i mężczyzn większe spożycie gotowanych i pieczonych ziemniaków, piure oraz frytek wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nadciśnienia.

Toksyczne miejskie zanieczyszczenia w ludzkim mózgu
6 września 2016, 11:18W ludzkim mózgu znaleziono niewielkie magnetyczne cząsteczki pochodzące z zanieczyszczonego powietrza. Naukowcy z Lancaster University nie wykluczają, że mogą być one przyczyną choroby Alzheimera

Związek z cykorii na choroby neurodegeneracyjne
11 stycznia 2017, 06:47Kwas cykoriowy (CA), który występuje nie tylko w cykorii podróżnik, ale i jeżówce purpurowej, sałacie czy mniszku, może pomóc w redukowaniu zaburzeń pamięci związanych z chorobą Alzheimera (ChA).

Kwasy omega-3 w niskich stężeniach w 30 min neutralizują groźne bakterie
22 maja 2017, 15:25Kwasy tłuszczowe omega-3 są neutralizują wywołujące listeriozę bakterie Listeria monocytogenes.

Kwasy tłuszczowe omega-6 pomagają zapobiegać cukrzycy typu 2.
13 października 2017, 05:08Ryzyko cukrzycy typu 2. można znacznie obniżyć, jedząc dużo wielonienasyconych kwasów omega-6. Można je znaleźć m.in. w soi, oleju słonecznikowym czy orzechach.

Kurkumina poprawia nastrój i pamięć
24 stycznia 2018, 12:00Podczas testów kurkumina, żółto-pomarańczowy barwnik z bulw ostryżu długiego, wywierała korzystny wpływ na pamięć i nastrój osób z łagodnymi związanymi z wiekiem zaburzeniami pamięci.